Ez a dál csak néhány összetevőből áll, de nagy jelentősége van annak, hogy ezeket hogyan használjuk. A római köményt és a koriander magot először szárazon meg kell pirítani egy serpenyőben, ezután le kell őrölni és csak ekkor lehet a dálhoz adni. Ez a metódus teszi lehetővé a mély, erőteljes ízt, azt az erős karaktert, amit másképp nem is tudnánk elérni.
Bizonyosodjunk meg róla, hogy elegendő mennyiségű friss gyömbért és zöld csilit (vagy hegyes erős paprikát) használunk a dálhoz, ami így kellemesen csípős lesz, de még nem fogja égetni a szájpadlásunkat. Ne felejtsd el a végén a friss zöldfűszert beletenni!
4 személyre
Előkészítési idő: 5 perc
Főzési idő: 25 perc
Teljes elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
1 csésze mung dál
4 csésze víz + 2 csésze a dál előfőzéséhez
0,5 tk kurkuma
3 ek növényi olaj
1 tk egész római kömény
1 tk egész koriander
2 tk só
2 tk frissen reszelt gyömbér
1 db hegyes erős zöldpaprika vagy csili finoman felszeletelve
2 ek durvára vágott friss koriander- vagy petrezselyem levél
Elkészítés
Mérjük ki a mung dált, tegyük a főzőedénybe és öntsük le 2 pohár vízzel. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőmérsékletet és közepes lángon főzzük még 5 percig fedő nélkül. Távolítsuk el a fehér habot, ami a tetején keletkezik. Szűrjük le az előfőzött dált és alaposan mossuk át meleg vízben.
Hagyjuk lecsöpögni. Töltsük meg a főzőedényt 4 pohár vízzel és forraljuk fel. Eközben egy kisebb vastag aljú száraz lábasban pirítsuk a kömény és a koriander magot legalább 5-7 percig. Akkor jó, ha érezhető az aromája és egy kicsit sötétebb lesz a színe. Öntsük át a fűszerkeveréket egy tiszta kávédarálóba vagy mozsárba és hagyjuk hűlni 3-5 percig. Ha kihűlt, őröljük finom porrá.
Ha a víz felforrt, tegyük bele az előfőzött dált, a kurkumát, a fűszerkeveréket és a sót. Forraljuk fel újra és mérsékelt lángon enyhén nyitott fedő alatt főzzük tovább.
A kislábasban melegítsük fel az olajat, majd tegyük bele a reszelt gyömbért és a finomra vágott zöldpaprikát. Süssük közepes lángon egy percig, vagy addig, amíg meg nem érezzük az illatát. Adjuk a fűszerpasztát a dálhoz! Ha valami az edény alján maradt, mossuk ki a dál levével és öntsük vissza a folyadékot a levesbe.
A dál akkor van kész, ha a babszemek szétestek és a leves sűrű és krémes lett. Díszítsük friss korianderrel és azonnal tálaljuk!