Ez a citromos rizs Dél-Indiában népszerű. Sárga színével a ragyogó nap hangulatát hozza el. Csodálatos aromáját a curry leveleknek, a mustármagnak és a citromnak köszönheti. Egyszerű, mégis ünnepélyes, könnyed köret különleges alkalmakra.
6 főre
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 20 perc
Teljes elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
2 csésze baszmati rizs
4 csésze víz
3 ek növényi olaj
2 tk só
2 tk fekete mustármag
1 tk egész római kömény
10 db curry levél
1 db fahéjrúd
0,5 tk kurkuma
1 citrom kifacsart leve
Mossuk meg és csöpögtessük le a rizst egy szűrőben, majd hagyjuk száradni legalább 10 percig.
Forraljuk fel a vizet a kurkumával és a sóval egy arra alkalmas edényben.
Tegyük a fűszereket a tűzhely közelébe. Egy közepes méretű vastag aljú edényben melegítsük fel az olajat közepes hőmérsékletre. Adjuk hozzá a mustármagot és várjuk meg, amíg sisteregni és pattogni kezd. Garantálom, hogy nem fogod elszalasztani ezt a pillanatot! Ezután add hozzá a római köményt, a curry levelet és a fahéj rudat. Ha a római köménymag kellemesen megsötétedett, adjuk hozzá a baszmati rizst. Óvatosan kevergesd meg jó néhányszor, amíg az olaj és a fűszerek be nem vonják teljesen a rizst. A rizsszemek így fokozatosan színesebbé, finoman aranyos árnyalatúvá válnak.
Óvatosan öntsük a felforralt sós és kurkumás vizet a rizsre. Keverjük meg – legyünk határozottak de finomak is egyben. Növeljük a hőfokot és forraljuk fel teljesen a vizet. Ekkor azonnal csökkentsük le a hőfokot, fedjük le az edényt egy fedővel és szépen pároljuk a rizst, kevergetés nélkül 17 percig, illetve addig, amíg a rizs fel nem veszi az összes vizet és puhává és rugalmassá nem válik.
Vegyük le a tűzhelyről a rizst és fedő alatt pihentessük még 5 percig. Végül adjuk hozzá a citromlevet és óvatosan lazítsuk fel egy villával. Frissen tálaljuk.